SEMMELEN IN ALPHEN ONGEKEND SUCCES.

Publiekssemmelaar van zondag Harrie Nuijten, John Monden dus oppersemmelaar 2016 en Wim Coppens in het zonnetje gezet.

Prins Bart d’n Twidde nam de regie van de voorzitter over. Zijn raad van elf – jawel historisch er stonden er weer eens 11 op het podium –heeft hij voorgesteld en de aftrap gegeven voor het semmelen. Als oud semmelaar liet hij natuurlijk nog eens goed horen dat hij er nog steeds wat van kan. Wat denkt u van “ik vind dit bandje ( van Hal Brothers) toch leuker dan muziek van een bandje”. Adrem, allert en scherp bleef hij de hele middag en dat maakt het alleen maar leuker.

Jeroen van Gils als Koning Willem Allesanders.

P1040487

Onze gastsemmelaar  mocht starten en het publiek in stemming brengen. Nou, daar is hij geweldig in geslaagd. Niet mis hoe hij met een wat langer bestaande semmel toch in staat bleek de Alphense bijzonderheden er in te verwerken. Herkenbaar voor iedere Alphenaar wat hij zo maar even te berde bracht. Als Koning was hij op kennismakingstocht in Alphen geweest en trof bijzondere dingen aan. Hij wilde naar de boerenbond, maar die was fietsen, de Statie aan de overkant was op de fles en dan is er maar één oplossing Welkom. Jeroen gebruikte diverse soorten bier als woordspelingen in zijn tekst. Knap en gewaagd want steeds alle soorten bier door elkaar drinken . Hij was met de burgmeester bij den Hoogt geweest en begreep van de burgemeester dat het zo goed verzorgd was. Als je naar de wc ging ging het licht automatisch aan. Het heeft kennelijk heel lang geduurd voordat alle koelkasten uitgesopt waren. Ja zo ging het maar door en door. Opa Bernard moest het ook ontgelden als schuinsmaarcheerder. “os opa zee altijd vreemdgaan kent alleen verliezers , ja zeg ik dan meedoen is belangrijker dan winnen.” Richting einde van zijn semmel gaf hij nog even een en ander weg. Skutjes sealen vertaalde hij als in plastic verpakken van boten, zijn mantel die hij bij zich had was een dekmantel net als die van de raadsleden en natuurlijk kwam er nog iets langs over condooms en schapendarmen, maar dat is meer voor insiders of zo.

 

Johan Meeuwsen als Toon de dronepiloot.

P1040354

Ik heet Toon en heb een drone. Hij was gepakt door de moderne techniek en was helemaal opgegaan in zijn drone en wat je er allemaal mee kon. Verkleed als Drone en met een bijzondere technische aanpassing aan de ton ging hij op en neer als een echte drone. Na een pittige opleiding voor het besturen van een drone is hij aan de slag gegaan. Hij heeft diverse streken en omgevingen van boven af bekeken en dat leverde leuke plaatsjes op. Mede op verzoek van de burgemeester deed hij dat ook in Alphen. Boven de Goedentijd was een grote goot te zien. En wat te denken van de scheve huizen zoals in de van Leuvenlaan waar zelfs het kippenhok scheef is. Of tegenover AAP ook zo’n scheef gebouw, je zou een bouwbedrijf hebben grapte hij.. Eigenlijk vond hij de drone te groot. Hij heeft geprobeerd een mug uit te rusten met een camera . Nou de mug africhten ging nog wel maar de apparatuur was klein zo klein daar kon je niet mee aan de slag. Onderzoek in de kerk van Alphen leverde veel achterstallig onderhoud op, zoals de maagden die allemaal een beurt moesten krijgen en . Een semmel doorspekt met woordspelingen zoals we van Johan gewend zijn. Moeilijk om allemaal op te schrijven , zeker van iemand die al 15 jaar semmelt. Van vogeltellingen en het afvinken van de lijst van de telling,tot het verhaal over de Rabobank dat nu Toonbank heet en zijn bevindingen met de drone op de wallen en de Hoevens waar je een spelt kon horen vallen kwam hij in het slot van zijn verhaal aan een soort terugblik 15 jaar semmelen. De rondweg ooit in de semmel genoemd, is er, net zoals het centrumplan en de Plus ze zijn er, of over de kerstverlichting ,het hangt er. Ja of het nu aan allebei de kanten is of niet laten we maar in het midden. Ook oud burgemeester Nuijten kwam in veel semmels voor maar nu staat hij er zelf dus semmels hebben zin aldus Toon.

 

Richard Jochems als Joan van Crieste.

P1040348

Vorig jaar debutant en nu weer terug als Joan van Tieste. Een beetje een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Hij werd bij Hans Vermeer ontslagen wegens een verkeerde opvatting over proeftijd. Na acht cocoskoeken en 6 puddingbroodjes was hij zijn baantje kwijt. Soms jammer maar het is niet anders was Richard slecht te verstaan . Sommige grappen gingen daardoor een beetje de mist in. Duidelijk had hij een mening over het scheiden van werk en privé. ‘t Is meer een wedstrijd op eigen helft, met tactisch overspel , vol verwachting maar uiteraard niet gewenst. Hij heeft naar we begrepen een soort mediator willen zijn en of dat helemaal gelukt is ?? In ieder geval met een goed gesprek kan er veel opgelost worden. Naast het zevengangen menu bij het Passantje 1 grote frites stoofvlees en 6 bier) had hij ook nog wel wat op te merken over niet op elk moertje past een boutje doelend op dn Bruine en een fitnesman met twee trainingspakken over elkaar en veel medailles opgespeld die binnen kwam bij den Bruine. “Ge bent zeker niet van hier ? Kan je het horen? Nee je hebt je bierfles ondersteboven.”

 

Harrie Nuijten als d`n ouw burger. Publieksprijs van de zondag.

P1040349

Op een ouwe fiets kwam hij als ouwe burger deze keer wel in de ton. De uitdaging bij zijn afscheid heeft hij aangenomen en zo staat hij na jaren gesemmeld te hebben als burgemeester en besemmeld te zijn door tal van semmelaars zelf in de ton. Hij schrok wel erg toen hij zich definitief had aangemeld er meteen daarop in het krantje stond dat er een crisis bij het semmelen was ontstaan. Gelukkig betrof het hem niet. Kom je niet in een zwart gat als je met pensioen gaat had Bart hem gevraagd. Nee, zeker niet want ik ga naar Afrika – Benin om te onthaasten. “Juist daarom vroeg ik het juist” zei Bart. Pensioen is wel ingrijpend. Je bent ineens een gewone burger. Zo ook stond de ouwe fiets waarop hij kwam ook wel een beetje als symbool, want “met pensioen ben je afgedaan en net als een fiets zonder ketting stel je niks voor “. Harrie heeft tien jaar politiek strategisch opererend zich altijd onthouden van meningen over de diverse kernen van de gemeente . Deze kans greep hij aan om toch wat persoonlijke visies te geven. Neem het verhaal van de huisarts in opleiding, die voor Alphen had gekozen omdat daar een brede groep van patiënten met een grote variatie aan gezondheidsproblemen voorhanden is . Hij dacht dat is helemaal niet waar. Vraag maar aan Jan van Eijk van de GGD of ga maar eens in Chaam kijken. Ja scherpe opmerkingen. Ook dat burgemeester Minses in Chaam is gaan wonen en niet voor de PLUS van Eekelen heeft gekozen. Maar ja van Laureijssen kan hij leren om op de kleintjes te passen. Maar ook enkele Alphenaren mochten aan bod komen in zijn eerste semmel. Zoals Eddie Backx , hij kwam hem tegen bij de Plus – de place te be om alle nieuwtjes te horen -die vooraan stond bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente en zich beklaagde dat Minses hem niet had gezien. Je kon het aan hun Huubke en Coen navragen want die stonden er bij. Of de opmerking dat de groenvoorziening bij het nieuwe centrum voor Alphen gebaat is met de deskundigheid van een heer Nelen. Of Joop de Vuijst die niet bereikbaar was, want die zou het wel stervensdruk hebben. En last but not least de nieuwe burgemeester die hij niet kon bereiken omdat hij in B&W zat. Hij werd kwaad want wat kon hem het schelen in welke auto hij zat. Maar ook de politiek kwam langs met een bijzonder verhaal over de heer Wil van de Brandt. De horeca Alphen werd op de schop genomen en dankzij Harrie weten we nu wat een gentleman is. Een man die een vrouw met een kind laat zitten. Uiteraard was de context anders maar goed. Veel en nog veel meer zou het vermelden waard zijn. Ware het niet dat de tekstuele ruimte beperkt is. Dus met de uitsmijter dat hij als hij weer ambteloos burger is – na zijn vervangend werk in Reusel De Mierden – nog scherper uit de hoek zal komen kunnen we nog wat verwachten.

 

John Monden als Super Johnnie. Oppersemmelaar 2016.

P1040353

Dus. En daarmee krijg je een zaal plat niet waar. Ja het blijft een genot hem in de ton te zien en te horen. Hij was gestopt met roken en kreeg het ad vies een schrobbelaardieet te gaan volgen. Nou hij was meteen drie dagen kwijt. Ook de intervaltraining leverde niks op, 3 minuten hardlopen en dan twee maanden niet gaf geen gewichtsverlies. Hij was ook bang dat de ouwe burgemeester een avondvullend programma zou hebben maar dat viel mee. Hij had al wel de krant gehaald terwijl anders zijn vrouw dat doet.   Dus.. De ene grap na de andere rolde als vanzelf de zaal in. Dat hij naar een congres ging en gewaarschuwd werd dat zijn kamergenoot ernstig snurkte. “Voor het naar bed hem een kus op z’n kont gegeven en hij zat de hele nacht rechtop” Of zijn duifje dat ze zulke mooie tatoes had, die later spataderen bleken. Ook het bevolkingsonderzoek naar mogelijke darmkanker nam hij op de hak. Hij had alles in een krant gewikkeld en opgestuurd en daar waren ze niet blij mee. Ook hij had een mening over scheiden. Er hadden er altijd twee schuld. De vrouw en de moeder van de vrouw. Dus..t Was bijna niet bij te houden maar ook Sharona en Wesley kwamen natuurlijk in de semmel voor. Sharona die 10 kilo aardappelen ging halen bij het boerke en op zijn vraag vroeg om vrouwelijke aardappelen en die dus zonder zak in de achterbak gekieperd kreeg. Of Wesley die graag een brommer wilde en er ook met een thuis kwam. Een vriendinnetje met brommer had zich onderweg naar huis helemaal uitgekleed met de mededeling pak maar wat je pakken kan. Dus…John is in feite niet weg te denken, maar gaf na zijn huldiging wel aan dat hij graag wil stoppen. Hij wil anderen “les”geven in het semmelen en zo toch zorgen voor het behoud van de semmelavond en zondag.

 

Een onvergetelijke zondagmiddag die een rijke aanvulling is gebleken op de twee semmelavonden. Met dank aan Jan en Jolanda Oomen voor de foto’s.

Wim Pijnacker voor deze gelegenheid.

 

DE STRUIVENBAKKERS INTRODUCEREN

Het Pannement

Ooit heb je de keuze gemaakt om bij C.S. de Struivenbakkers te bedanken en plaats te maken voor anderen. Dit kan verschillende redenen hebben, maar waarschijnlijk mis je het ook wel ergens. De gezelligheid, het delen van sterke verhalen of samen een biertje drinken. Daarom is het Pannement der Struiven opgericht!