Feestelijke 57e stoet ondanks natte omstandigheden

Met spanning werden door het bestuur en de optochtcommissie van de Struivenbakkers de weersvoorspellingen voor afgelopen carnavalsweekend in de gaten gehouden. Vooral het stormachtige weer van maandag met de bijbehorende afgelastingen van de optochten in Bonepikkerslaand en Haaikneuterslaand deden het ergste vermoeden. Gelukkig nam de wind in de nacht naar dinsdag behoorlijk af en kon het sein ’s morgens op groen voor de 57e editie van de optocht in Alphen. Ondanks het natte weer en fors minder toeschouwers bood de bonte stoet nog genoeg kwaliteit.

Deelnemers en toeschouwers op de proef gesteld

Waar zich normaal op dinsdagmiddag rond 13.30 uur zowel de Goedentijd als de Raadhuisstraat een lint vormt van nieuwsgierige toeschouwers, was het deze keer een stuk rustiger in de dorpskom van Struivenlaand. Veel bezoekers van buitenaf hadden toch maar het zekere voor het onzekere genomen en bleven thuis. Natuurlijk was daar begrip voor op te brengen; de toeschouwers, die toch langs de route stonden , moesten urenlang de regen trotseren. Complimenten voor deze doorzetters, ook namens de deelnemers van de optocht in Struivenlaand. Want zij hadden vaak weken, zo niet maandenlang gewerkt als individu, duo, loopgroep of grote wagen om het resultaat dinsdagmiddag te laten zien. Nadat de majorettes en de tamboers van Vlijt en Volharding, samen met leden van de Somsband de stoet op gang hadden geholpen, kreeg de jeugd de ruimte om te laten zien dat de optocht in Struivenlaand toekomst heeft. En daar bleek gelukkig dat er nog voldoende bouwtalent in Alphen aanwezig is. Allemaal noemen is onmogelijk, maar met namen als E.V. de Klokken, de Boefkes van de Reuver, de Bouwertjes en de Stunters werden leuke ideeën uitgewerkt met regelmatig het thema van 2016: “Tis altij mar efkes” als uitgangspunt. De Jeugdoptocht werd afgesloten met de raadswagen, waarin prinses Marit en haar gevolg met een glimlach de regen trotseerden.

Oplaaiende strijd van buurtverenigingen

Bij de grote optocht werd toch wel nieuwsgierig uitgekeken naar de wagen s van de buurtschappen. Struivelaand heeft in het verleden een roemrijke historie opgebouwd van uitstekende carnavalswagens. Basis van deze kwaliteit was de onderlinge competitie tussen de buurtschappen in Alphen. Elk buurtschap bouwde wel een wagen en kende zijn eigen hoogtijdagen en dipjes. Bekerwinnaars zoals Rabasta, NES, Bosjannen, Molenwijk, Wouwers en Druishuizers zijn daar mooie voorbeelden van. De laatste 25 jaar hebben jeugdgroepen het wagenbouwen overgenomen en de kwaliteit van de Alphense optocht in stand gehouden. Tot een jaar of vier geleden de inwoners van het buurtschap Rabasta de uitdaging aannamen en vanaf toen elk jaar weer een wagen bouwden. En het is mooi om te zien dat verschillende buurtschappen hun identiteit weer willen laten zien met de leuke schilden die worden opgehangen in hun buurtschap tijdens carnaval. Het was alleen nog wachten op het buurtschap dat de uitdaging van Rabasta om ook mee te doen zou oppakken. Nu was het dan zo ver; buurtschap de Bosjannen hadden een heel mooi afgewerkte wagen gebouwd met als motto: “is ontwaking Bosjannen ondergang Rabasta?” Ze verwezen naar 1974, het jaar dat de Bosjannen de wisselbeker in Struivelaand veroverden op……Rabasta! Het regerende buurtschap Rabasta kon zelf natuurlijk niet achterblijven. Ze hadden dit jaar een wagen met als thema de ambtelijke fusie tussen de A.B.G-gemeenten. Er was veel vliegverkeer van komende en vertrekkende ambtenaren; het gemeentehuis was zelfs omgebouwd tot verkeerstoren om dit allemaal in goede banen te leiden. Een keurig netjes afgewerkte wagen met veel figuratie eromheen. De jury kende de eerste prijs ’s avonds toe aan de Bosjannen. Benieuwd of meerdere buurtschappen de uitdaging aan willen gaan om zich volgend jaar te mengen in deze ludieke strijd. Bij de loopgroepen, altijd weer één van de best gevulde categorieën in Struivelaand, waren weer een aantal mooie creaties uitgewerkt. Zo hadden deDuvels deze keer een heel leuke roei-act ingestudeerd, waarbij deze bouwgroep van oorsprong al een aantal jaren laat zien dat zij in de volgende fase van hun (gezins)leven als loopgroep een meerwaarde zijn voor de optocht. Maar ook de Alfse vrouwen waren origineel en trending topic met hun uitwerking van het thema inburgering. Hullie Saome liet zien dat er nog steeds geen sleet zit op deze loopgroep. Dit keer liepen ze weer prachtig gekleed voor hun draaiorgel uit.

Toekomst lijkt gewaarborgd

Bij de grote wagens werd er vooral strijd gestreden tussen de mooie wagens van CV Gin Ideej en CV de Begaaiers, De Begaaiers gingen er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. CV de Flitsers had vorig jaar al te kennen gegeven om langzaam maar zeker te gaan stoppen. Nu, na 16 jaar carnavalswagens bouwen hebben ze de knoop doorgehakt; ze kappen ermee. Dat lieten ze dan ook zien op hun laatste wagen. Prins Bart de Tweede mocht samen met zijn gevolg traditioneel de optocht afsluiten. Waarna de volhouders langs de kant van de weg snel een droog plekje opzochten in de Alphense horecagelegenheden. In CC den Heuvel werden ’s avonds de prijzen verdeeld. Prins Bart de Tweede zal, weliswaar drijfnat maar toch tevreden teruggekeken hebben op de optocht van 2016. Het was weliswaar een heel natte editie, maar er is nog genoeg kwaliteit om op verder te bouwen!

(Luc van Hoek)

DE STRUIVENBAKKERS INTRODUCEREN

Het Pannement

Ooit heb je de keuze gemaakt om bij C.S. de Struivenbakkers te bedanken en plaats te maken voor anderen. Dit kan verschillende redenen hebben, maar waarschijnlijk mis je het ook wel ergens. De gezelligheid, het delen van sterke verhalen of samen een biertje drinken. Daarom is het Pannement der Struiven opgericht!